Ga naar de inhoud


Weet je nog de tijd dat elk station een stationskat had?

De meest ervaren lezers onder jullie knikken ongetwijfeld bevestigend. Elk stationnetje had vroeger een heuse stationskat. Het beestje kreeg water en melk, maar weinig tot geen vlees. De beleidsvisie van de stationschef was duidelijk: er moesten voldoende stimulansen zijn om de productiviteit van de stationskatten optimaal te houden. De beruchte KPI’s…

De normen werden jaarlijks vastgelegd per omzendbrief: een maandelijks vangpercentage van 50 muizen, behalve tijdens het groot verlof, dan werden er kredietdagen toegestaan… Eén rat telde voor tien muizen. Drie konijnen, proper afgeleverd bij de stationschef, was goed voor een volledige maand kattenvoer van het betere merk.

De stationskat van Zaventem, Azrael, had een luxeleven. Konijnen waren er immers bij de vleet aan de luchthaven. Opportunist Azrael werd vervolgens nooit uitgenodigd op het jaarlijks bal van de stationskatten. Nijd werd zijn deel. Hij is dan ook eeuwig vrijgezel gebleven. Zijn promotie tot hoofdstationskat heeft hem weinig eer opgeleverd.

Station Muizen was dan weer een begeerde standplaats voor goedgelovige stationskatten.

De stationschef publiceerde bovendien maandelijkse statistieken in het orderboek van de stationskatten om de onderlinge concurrentie aan te scherpen. Inderdaad, een ratrace avant la lettre. De Vlerick Business School heeft de techniek later overgenomen. Vlerick-studenten bestuderen vandaag nog steeds met veel overgave de stationskat-doctrine. Een CEO bij de
 spoorwegen kent de doctrine door en door.

Ondertussen hebben besparingen en dieronvriendelijke consultants de stationskatten uitgerangeerd. “Een historische vergissing!” volgens vakjournalisten en spoorweghistorici.

Complottheorieën spreken zelfs over een loge van Vrijspoorleggers die in stilte de stationskatten heeft geadopteerd om hun toekomst veilig te stellen. Succesauteur Dan Brown werd onlangs nog gesignaleerd in TrainWorld op zoek naar katten.

Vandaag zien we in elk station meer en meer muizen met veel enthousiasme zigzaggend tussen de sporen rondcrossen. Een dierlijke vorm van spoorlopen. Het moet gezegd, de ratten zijn nog driester. Zij durven dansen op de perronboorden, waardoor er een discussie is gerezen tussen NMBS en Infrabel over wie het feestje moet afbreken.

Daarom pleit ACOD Spoor voor het herinvoeren van de definitieve post van stationskat. Let wel: wij eisen een statutaire betrekking mét doorgroeimogelijkheden! Géén ‘post met profiel’ omdat assessments met honden als examinatoren weinig betrouwbaar zijn. Het spreekt voor zich dat een goede stationskat gesyndiceerd is bij onze vakbond: katten hebben karakter, katten weten waarom!

Over karakter gesproken. Een levendige herinnering is Joske, de chemichat van Brussel- Noord in de jaren ’90, een rode kater. Joske liep ’s nachts plichtsbewust de sporen van het Noordstation af op zoek naar muizen en ratten. Kerstavond, oudejaarsavond, steeds present. Joske had slechts drie poten. De vierde werd immers na een jammerlijk arbeidsongeval – achterpoot en wissel gingen niet samen – afgezet. Dankzij een syndicale tussenkomst van onze Brusselse secretaris werd een herklassering nipt vermeden en kon deze moedige chemichat zijn nachtelijke rondes in het Noordstation blijven voortdoen. Op eigen tempo.

Menig chef-perron, chef-garde en machinist boog eerzaam als Joske langs kwam. En de Brusselse stationskatten waren op den duur allemaal rood gesyndiceerd.

De chemichat moet dringend in ere hersteld worden. Elk station moet opnieuw een stationskat hebben!

FELIX: DE STATIONSKAT VAN HET WEST YORKSHIRE-STATION IN HUDDERSFIELD

De bekendste Britse stationskat was ongetwijfeld Felix. Laat je niet vangen, Felix was een kattin. Wellicht een vorm van Britse humor om een kattin Felix te noemen. Niettemin werd haar werk – het bestrijden van ongedierte – sterk gewaardeerd. Ze kreeg in 2016 – na vijf jaar dienst – een heuse promotie als ‘Senior Pest Controller’ en mocht zich chef van het departement ongediertebestrijding noemen. Haar promotie werd geofficialiseerd met een outfit en badge. Op de leeftijd van 9 weken werd ze door het stationspersoneel met open armen ontvangen. Felix heeft haar eigen Facebook-pagina met meer dan 125.000 volgers. Ze stierf in december 2023 tengevolge een terminale ziekte. (Foto: Felix – Huddersfield Station Cat // Credit: Mozo Motors)