Persbericht: agressie in station Denderleeuw
Op vrijdag 23 augustus 2024, werd een treinbegeleider het slachtoffer van een agressie in het station van Denderleeuw. ACOD Spoor heeft contact opgenomen met de directie.
Onze collega werd – volgens de verkregen info – tijdens de vertrekprocedure aangevallen door een persoon die eerder in de trein werd betrapt zonder geldig vervoersbewijs. De agressor gooide een bepaalde vloeistof (gelukkig geen bijtend product) naar de treinbegeleider met contact op hand, lip en uniform. Het spreekt voor zich dat onze collega sterk onder indruk en bezorgd was over de aard van het vloeistof.
Onze collega stelt het goed na medische interventie (huisdokter) en werd opgevangen door omkadering. De dader werd gevat door de politiediensten dankzij snelle tussenkomst van het SOC. Hij wordt voorgeleid aan de onderzoeksrechter.
Günther Blauwens, voorzitter Vlaamse ACOD Spoor: “Wij veroordelen agressie, in welke vorm dan ook. Onze collega gaat net als iedereen naar het werk om ten dienste te staan van de reiziger. Niet om verbaal of fysiek aangevallen te worden. Dit heeft trouwens niet alleen impact op de collega zelf, maar ook bij zijn gezin en collega’s op de werkvloer komt dit zwaar aan. ACOD Spoor brengt ook dit voorval op de paritaire werkgroep anti-agressie ter bespreking.”
ACOD Spoor heeft samen met de andere ACOD-sectoren onlangs nog in juni een dag rond agressie bij de openbare diensten georganiseerd om deze problematiek in beeld te brengen. Verschillende slachtoffers van agressie bij het openbaar vervoer, politie, brandweer, onderwijs… getuigden over hun spijtige ervaringen.
ACOD Spoor heeft extra aanwervingen bij SECURAIL kunnen bekomen, maar eist van de overheid ook inspanningen om de gedane besparingen bij de spoorwegpolitie (regering Michel) terug te draaien.
ACOD Spoor eist van de NMBS om maximaal in te zetten in zichtbare aanwezigheid van personeel in trein en station (perron, loket). Dit is trouwens een van de redenen waarom we ons – als enige syndicale delegatie in de paritaire commissie – hevig verzetten tegen het DIS-project (Dienstverlening in station).