Ga naar de inhoud

Op donderdag 23 mei kwam de On-Board Staff Advisory Group (treinbegeleiding) van ETF (Europese Transportvakbond) samen in Brussel.

Eén van de uitgenodigde sprekers was Emily Yates (zie foto) van de Britse bond van pendelaars ABC (Association of British Commuters). Haar uiteenzetting ging over toegankelijkheid in trein en station en de succesvolle campagnes die ABC samen met onder andere RMT heeft opgezet voor het behoud van loket- en stationspersoneel en de treinbegeleider in de trein (tegen de one man car, ook gekend als DOO, Driver Only Operations). Ze toonde een paar filmpjes over de gevoerde acties (zie YouTube-filmpjes onderaan).

Daarnaast werd er een ‘toolbox’ voorgesteld waarin argumenten tegen DOO worden uiteengezet voor gebruik door de verschillende vakbonden in Europa. Het aanwezige publiek was bovendien zeer divers met delegaties uit Spanje, Italië, Duitsland, Scandinavië, Oost-Europa…

Günther Blauwens (Vlaams voorzitter ACOD Spoor, lid Steering Committee On-Board Staff Advisory Group) – Emily Yates (woordvoerster ABC) – Audun Sør-Reime (Voorzitter Steering Committee On-Board Staff Advisory Group, Noorse vakbond NJF)
Ludieke versie van “Imagine” tegen Southern Railways (private operator)