Ga naar de inhoud

Dat is hem, onze slogan voor de sociale verkiezingen bij het spoor: Versterk je toekomst. Het gaat echter niet alleen om jouw toekomst, maar ook om die van je collega’s, zelfs die van je gezin. Er staat immers veel op het spel. De sociale verkiezingen bij het spoor starten morgen maandag 27 mei vanaf 8u tot woensdag 29 mei 15u. Stem 3!

De lopende reorganisaties bij het spoor, de politieke drang naar liberalisering en privatisering met gevolgen voor onze sociale verwezenlijkingen bij het spoor, moeten ons alert houden. De verhoogde werkdruk in niet werkende structuren is een coctail die we resoluut moeten afwijzen. Sterke vakbonden met een brede rug en een syndicaal – internationationaal – netwerk over verschillende sectoren heen, maken elke dag het verschil. Zorg ervoor dat je stem impact heeft!

Het moet gezegd, we hebben met het samenstellen van de lijsten ons werk gehad. Niet alleen dankzij een toevloed van zeer gemotiveerde kandidaten, maar ook omdat we er principieel voor gekozen hebben om zo divers mogelijk te zijn in beroepscategorieën en in werkzetels.

We hebben ons niet laten verleiden tot opportunisme en gemakzucht. Het zou veiliger zijn om enkel te focussen op grote beroepscategorieën en grote werkzetels, de grootste visvijvers zeg maar. Neen, we hebben ook kandidaten van kleine werkzetels en minder herkenbare beroepscategorieën een prominente plaats gegeven op onze lijsten PBW. Ook voor de lijsten GPC hebben we zo divers mogelijk de kandidaten op de lijst gezet. We zijn ervan overtuigd dat onze durf gesmaakt wordt door het personeel.

We willen juist beklemtonen en onderstrepen dat we voor iedereen opkomen, ongeacht beroep of werkzetel. De kracht van een vakbond wordt bepaald door samenwerking voor een gezamelijk doel. Enkel focussen op een bepaalde beroepscategorie is gemakkelijk en in se niet syndicaal, laat staan solidair.

Onze kandidaten zijn trouwens meer dan hun beroep, het zijn spoormannen en -vrouwen die met hun spoorhart verder kijken dan hun eigen werkomgeving. Het breder plaatje rond welzijn op het werk beperkt zich niet enkel tot je eigen werkvloer, maar overal. Wat je kunt bekomen op de ene werkplaats, zal ook sneller toegepast worden op een andere werkplaats.

Als ACOD Spoor gaan we morgen de stembus tegemoet vanuit eigen kracht, niet alleen waarvoor we reeds decennia garant staan, maar vooral met de focus op de toekomst in belang van iedereen bij het spoor.

Geef je stem impact en versterk je toekomst is vanaf morgen tot en met woensdag de boodschap!

Günther Blauwens

Voorzitter Vlaamse ACOD Spoor