Ga naar de inhoud

Op zondag 5 mei werd aan het monument van de weerstander – Fort Breendonk – de overwinning op het fascisme herdacht. Op 8 mei 1945 werd België bevrijd. 

De leden van het verzet zijn onze vergeten helden. Zij hebben nochtans gestreden voor onze vrijheden, het recht op een menswaardig bestaan. Velen van hen werden opgepakt, opgesloten in concentratiekampen, gefolterd en vermoord. 

De overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers waarschuwen onze generatie voor hetgeen opnieuw kan gebeuren:”Extreem rechts is de wieg van het fascisme!”.  Daarom moet 8 mei opnieuw een nationale feestdag worden, de verzetshelden moeten in ons collectief geheugen verder leven! 

ACOD Spoor was in Breendonk aanwezig met een delegatie van actieve en gepensioneerde militanten, generaties maken elkaar immers sterker in het streven naar een rechtvaardige samenleving.

De getuigenis van Simon Gronowski, 92 jaar en overlevende van de twintigste treinkonvooi naar het vernietigingskamp van Auschwitz-Birkenau, was hartverscheurend. Hij verloor zijn moeder en zus. Zijn moeder werd vermoord door de Nazi’s. Zijn zus stierf in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau. Zijn vader stierf twee maanden na de bevrijding van verdriet. Maar Simons boodschap was eveneens één van hoop én doorzettingsvermogen.

De 8 meicoalitie is een samenwerkingsverband van vakbonden, organisaties en personaliteiten uit het middenveld, de culturele en de academische wereld. Ons hoofddoel is om van 8 mei, de dag van de overwinning op het fascisme, opnieuw een feestdag te maken.

(Klik op de foto voor meer foto’s)