Ga naar de inhoud

Groot nieuws van de andere kant van het kanaal. Labour heeft beloofd om bijna alle reizigersspoordiensten binnen vijf jaar te renationaliseren als het de volgende verkiezingen wint. Onze collega’s van de Britse spoorvakbond RMT hebben decennialang campagne gevoerd tegen de privatiseringen.

De algemeen secretaris van RMT, Mick Lynch, reageert als volgt:

“De toezegging van Labour om de spoorwegmaatschappijen onder te brengen in een nieuw spoorwegnetwerk dat in handen is van de overheid, is in het belang van de werknemers, de reizigers en de belastingbetaler.”

“We verwelkomen deze moedige stappen om 14 jaar Tory wanbeheer van onze geprivatiseerde spoorwegen en Labour’s belofte om de overgang naar publiek eigendom te voltooien binnen haar eerste ambtstermijn.”

“Te lang hebben particuliere bedrijven miljoenen winst gemaakt met subsidies van de belastingbetaler en in ruil daarvoor een erbarmelijk niveau van dienstverlening geleverd.

“Deze aankondiging zou echter een eerste stap moeten zijn naar de volledige integratie van onze spoorwegen in publiek eigendom.

“Het is tijd voor een spoorweg die geschikt is voor de 21e eeuw en die ten dienste staat van het publiek, niet van de private partijen en aandeelhouders.”

De National Union of Rail, Maritime and Transport Workers (RMT) is een progressieve en een snel groeiende vakbond met meer dan 83.000 leden uit bijna elke sector van de transportindustrie – van de boven- en ondergrondse spoorwegen, scheepvaart, bussen en goederenvervoer over de weg. 

ACOD Spoor had in maart 2023 samen met ITF Railways en de On-Board Personnel Advisory Group ETF (werkgroep treinbegeleiding, met vertegenwoordigers van de Franse vakbond CGT en de Noorse vakbond NJF) een onderhoud met voorzitter Alex Gordon en verschillende leden van het uitvoerend bestuur van RMT. We werden ontvangen op het hoofdkwartier van RMT, Unity House, niet ver van het station St. Pancras. 

Naast het bespreken van de Britse actualiteit – wat al erg genoeg is met de anti-syndicale politiek van de Tories – werden er ervaringen uitgewisseld over gemeenschappelijke doelen; het behoud van het stations- en boordpersoneel, de loketten, infrastructuurbeheer en de toekomst van de spoorwegen als een toegankelijke en openbare dienstverlening in functie van de samenleving en het klimaat. 

De vriendschapsbanden met RMT worden nogmaals bevestigd door de aanwezigheid van Alex Gorden op het nationaal congres van ACOD Spoor – CGSP Cheminots op 24 mei.