Ga naar de inhoud

Na de afschaffing van het cashgeld in treinen, het duurdere tarief aan boord, de afschaffing van de verkoop van bepaalde tickets in treinen en de impact van deze maatregelen op de premies van het treinpersoneel, heeft de ACOD-CGSP het terechte ongenoegen van het betrokken personeel aan het management van BCS geuit.

Vandaag kwam de directie van BCS naar de Paritaire Subcommissie met een voorstel tot verhoging van de toeslag voor geregulariseerde treinreizigers (ARPS-Bundel 523 – Deel II – Hoofdstuk XIV ).

Vanaf de 21ste geregulariseerde reizigers zal de vergoeding worden verhoogd van €2 naar €3,5 per ticket per kalender- maand. Deze maatregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2024.

Dit is het resultaat van de tussenkomsten van ACOD-CGSP.

Op ons verzoek en naar aanleiding van onze acties heeft de directie ook aangekondigd eind april een werkgroep te organiseren over hoe treincontroles te laten verlopen, de taken van treinbegeleiders, TICO’s, enz. ….

Ter herinnering: begin 2023 kwam het management met een voorstel om de premies voor de regularisatie van reizigers te wijzigen. Ze wilden een systeem invoeren op basis van het aantal scans.

Na analyse hebben we dit voorstel verworpen, omdat het een financieel verlies betekende voor het treinpersoneel. Het was ook de bedoeling om te wachten op de invoering van de nieuwe GSM (Xcover), aangezien er dagelijks problemen waren tijdens de controle met de oude GSM.

We houden u op de hoogte van het verdere verloop van de onderhandelingen.

Nationale secretarissen

Nicky Masscheleyn en Tony Fonteyne